Workshops

 

Het is een waar plezier te zien hoe de kleimicrobe zoveel mensen aangestoken heeft! Het plezier om met je éigen handen een creatie te maken van een bolletje klei tot een prachtig potje of (koffie)tas, geeft héél veel voldoening! De rust die je beleeft, is zeker een pluspunt.

Voor velen lijkt het de eerste les ‘bijna onmogelijk’ om een deftig potje te draaien. Toegevend aan het feit dat de klei uiteindelijk de baas is én de klei zijn werk laten doen zoals het hoort, heeft iedereen op het einde werkelijk prachtige stukken!! De fierheid was al vele malen op ieders gezicht af te lezen!!

 

Workshop 2023 - 2024

(onder voorbehoud van de richtlijnen van de overheid aangaande het Corona-virus)

De workshops zijn enerzijds bedoeld voor beginners, je moet geen enkele kennis hebben van pottendraaien. We starten vanaf 0 en leren klei kneden, centreren, een cilinder en een kommetje draaien, afdraaien, verschillende decoratietechnieken en glazuren. Anderzijds is de formule enigszins aangepast voor mensen die verder willen evolueren in Julia’s Potterie. Na een tijdje groei je en kunnen we samen je objectieven bespreken en mogelijk maken.


Inschrijven

Er zijn drie reeksen van 10 workshops. Beginners en meer ervaren draaiers zitten door elkaar.

Beginners leren de eerste lessenreeks hoofdzakelijk de techniek om een cilinder of een kommetje te draaien, af te draaien en te glazuren.

Tijdens de tweede reeks ben je al geen echte beginner meer en creëer je 6 gelijke tassen (cilinders/kommetjes). Ieder afhankelijk van de hoeveelheid klei dat men ondertussen kan centreren. De bedoeling is dat je vooraf leert denken wat je wil, hoe dik moet je bodem zijn? Standring of niet enz? Het model dat je voor ogen hebt, moet je ook effectief draaien… Met een doel voor ogen, draai je veel bewuster en groei je veel!

Nadat je je doel bereikt hebt, kan je verder oefenen op gewicht. Want tijdens de derde reeks gaan we borden leren draaien of schalen. Alweer, elk afhankelijk van de klei dat men kan centreren. Evenzeer ook weer oefenen op gewicht om verder te groeien.

De ervaren draaiers kennen het systeem, weten wat ze aankunnen en hebben na verloop van tijd elk een project. We bespreken samen hoe dat best gerealiseerd wordt en ik sta jullie altijd bij in dit traject. Ik leer jullie allerlei decoratietechnieken, nieuwe draaitechnieken of vormen die jullie kunnen beoefenen.

Eenmaal gestart in een reeks, kan je er altijd voor kiezen om al dan niet verder te gaan in de volgende reeks. De wereld van de keramiek is oneindig, het is een zalig leerproces dat je zelf kan kiezen!

Bij ‘inschrijven’ vind je de kalender voor de volledige periode.

Workshop grote schalen draaien


Spelen met vuur, Raku!

 

Je hoorde er wel al eens van, maar hoe werkt dat nu precies?

Raku stoken is een van oorsprong Japanse techniek waarbij het glazuur van een werkstuk (sterk) craqueleert. Wouter Van Den Brande van @ClayWaves is al geruime tijd bezig met de kunst van mooie Raku werken. Hij wil graag zijn kennis delen met je op 15/07/2023 in Julia’s Potterie.

VOLZET

 

Masterclass 

José Maria Mariscal Paneque

Marnic De Langhe

 

Meet & Greet

(onder voorbehoud van de richtlijnen van de overheid aangaande het Corona-virus)

Eén keer per maand organiseren we een kennismakings-avond! Noem het een ‘meet en greet met de klei’, of een gezellige vrijdagavond met vrienden en/of vriendinnen, je lief, of lekker voor jezelf … Ik demonstreer hoe een potje gedraaid wordt op de schijf en elke deelnemer krijgt de kans zelf te draaien.

Wanneer:

 

 • 08/09/2023
 • 06/10/2023
 • 17/11/2023
 • 15/12/2023 (volzet)
 • 19/1/2024
 • 9/2/2024
 • 23/2/2024
 • 8/3/2024 (volzet)
 • 5/7/2024

telkens van 19:00 – 22:00

Voor deze leuke avond betaal je 65€. De klei is inbegrepen en 1 geglazuurd potje dat je nadien kan komen ophalen. We sluiten de avond af met een glaasje en een knabbeltje, indien gewenst.

Je draagt best kledij dat tegen een spatje klei kan. Breng ook een schort mee en een sponsen handdoek. Lange nagels zijn mooi, maar niet ideaal om te draaien…

Je kan hieronder inschrijven en mag het bedrag van 65€ overschrijven op rekeningnummer BE11 7340 4223 7748 op naam van Julia’s Potterie met vermelding van “kennis-maand”. De betaling bevestigt je inschrijving!

Wanneer geen 6 personen aanwezig zijn, kan de datum geannuleerd worden door Julia’s.

   ( 
  3-daagse pottendraaien

  Verwen jezelf eens enkele dagen tijdens het verlof met een driedaagse pottendraaien. In ons mooie en landelijke atelier kan je genieten van het pottendraaien én de gemoedelijke sfeer met andere kleiliefhebbers.

  Dit jaar gaat dit door op:

  08/09/10-07-2024 van 9:30-16:00

  15/16/17-07-2024 van 9:30-16:00 (Volzet)

  05/06/07-08-2024 van 9:30-16:00 (Volzet)

   

  Deze cursus is voor beginners en reeds ervaren draaiers. Met de beginners leren we vanaf de eerste stap de klei kneden, centreren en optrekken. Je zal kleine voorwerpen als tassen en kommetjes leren maken. Als meer ervaren draaier kan je meer bepaalde objectieven vastleggen. Gaande van een bepaalde vorm draaien of met meer klei draaien bvb. We bespreken dit samen.

  We glazuren op 26/27/28-08-2024 van 18:30-21:30

  Prijs: 360€

  Bakkosten worden afzonderlijk verrekend.


  Water, thee en koffie zijn inbegrepen. Lunch breng je zelf mee.

   

  Download flyer: 

   

  Je mag overschrijven op rekeningnummer BE11 7340 4223 7748 op naam van Julia’s Potterie met vermelding van de gekozen datum. De betaling bevestigt je inschrijving!

  Inschrijven:

    

   Maatwerk

   Vind je nog geen enkel tijdstip dat past voor jou en je wil dolgraag leren pottendraaien, neem dan gerust contact op, we kijken wel wat mogelijk is. Blijf ook Julia’s volgen op FB voor meer workshops. Er is nog veel op komst!

   Tip: je kan een kadobon geven aan vrienden voor een workshop, een vrijgezellenfeestje organiseren, een verjaardagsfeestje, teambuilding, of iets dat men kan komen kiezen…

   Het is mogelijk nadien te blijven oefenen tijdens de open-atelier-dagen. Meer info daarover tijdens de workshops.